Kategoriarkiv: Nuku Hiva

På dybt vand

IMG_5235

Efter at have plejet tømmermændene fra festen med Havana, blev det tid til at klargøre Orbit til togtets længste sejlads på godt 1000 km over det åbne Stillehav. For sådan nogle landkrabber som Jannie og jeg var det lidt af en overraskelse, hvor meget der egentlig skulle klargøres for at et skib kan komme sikkert over det åbne hav. Alt skulle sures fast, så det ikke kunne rokke sig en milimeter selv om store bølger slog ind over siden. Gummibåd og motor skulle hejses op og sures fast. Sejl skulle klargøres og alt dykkerudstyr pakkes væk. Der var nok at tage fat på, og det var super spændende men også hårdt arbejde.

IMG_7161

På trods af utallige forsøg havde vi endnu ikke fanget en eneste fisk med vores store fiskestænger. De eneste fisk vi indtil videre havde fanget var med harpun under fridykning. Der blev derfor sat alle sejl ind på at få lavet nogle nye og lækre lurer.

IMG_7164

Den mandlige del af besætningen inklusiv mig selv havde meget sjov og hån til overs for de små lyserøde lurer. Kun Jannie forsvarede ærekært de lyserøde faner, hvilket selvfølgelig medførte stor hån fra den mandlige halvdel. Vi ved jo bedst om det der med at gå på jagt og fiske :-) Det skulle vise sig at ramme os som en boomerang. Damn :-)

IMG_2136

Styrmandsvagtplanen. Man var sat sammen i makkerpar, og så var det ellers bare derudaf.

IMG_7177 IMG_7168

Vi havde temmelig kraftig sidevind hele vejen og båden skød en virkelig god fart. Hvad der skulle have taget mellem 4 og 5 døgn endte med at tage lige under 3 døgn. Det var fedt men også lidt af en prøvelse, da skibet krængede temmelig meget i vinden og de store dynninger. Man kan godt blive lidt træt af ikke at kunne holde balancen og skulle gå halvt på gulv halvt på væg for at bevæge sig rundt på skibet.

IMG_5248

Høje bølger, uvejrsfronter, træthed og vind kunne ikke fjerne vores gode humør :-)

IMG_2121

Vores seng efter den var klargjort til sejlads. Den blev hurtigt omdøbt til “Kisten”. I kan se hvorfor. Jeg kunne ikke ligge i Kisten, da jeg var for bred, så jeg sov for det meste på gulvet med en madras. Det virkede rigtig fint, men man fik ikke nogen længerevarende søvn, da man konstant blev væltet rundt af de store dynninger.

IMG_7219

Som nævnt tidligere, så havde vi ikke haft megen held med fiskeri under vores togt. Det skulle blive Jannie og hendes lyserøde lure, som vendte heldet. Vi havde fået udpeget en fiskedag pr. person, og på Jannies fiskedag skete det. En dejlig 56 cm tun bed på krogen. Hjemmelavet sushi here we come :-)

IMG_7226 IMG_7227

Under kyndig vejledning fra Anne Sofie lærte Jannie at partere sin fisk, hvilket var lidt af en prøvelse, da skibet krængede temmelig meget.

IMG_7268

Så var den onde cirkel brudt og få timer senere fangede Aksel en stor Wahoo.

IMG_7253 IMG_7279

Aksel som var utroligt lærenem og ferm med sine hænder klarede parteringen af sin fisk uden hjælp og uden problemer.

IMG_7295

Så var det Idas tur. Bemærk den lille lyserøde lure. På den mandlige del af besætningens vegne tager vi med ydmyghed hånen tilbage :-)

IMG_7313

3 fisk på en dag. Denne Wahoo var så god, at en stor haj havde valgt lige at smage på den, inden vi nåede at trække den ombord. Vi fandt desværre ingen hajtænder i fisken, men vi kunne se på afstanden mellem hajtænderne, at det har været en større af slagsen.

IMG_2126 IMG_2135IMG_2122

Så ankom vi til Tuamotu-atollerne nærmere bestemt Atollen, Makemo. Vi blev royalt modtaget af delfineskorte, og alt træthed blev straks erstattet af nysgerrighed. Hvor Marquessas-øerne var bjerge med masser af alsidig bevoksning, så var Tuamuto-atollerne fuldstændig flade med palmer og buske som eneste bevoksning. Vandet her var ekstremt klart, og med det samme glædede vi os til at få dykkerudstyret på og komme under vandoverfladen.

Party, tattoos og nye venner

DSC_1340

Anne Sofie i gang med at finde de rette marquesianske tegn og symboler til sin tatovering. Tatoveringer er en meget udbredt kunst i Fransk Polynesien, og næsten alle lokale har en eller flere tatoveringer på kroppen. Det er dybt indgroet i deres kultur, og hver tatovering fortæller en historie.

IMG_7148

Endelig var smerten overstået, og en glad Anne Sofie havde fået sin virkeligt flotte tatovering.

IMG_1949

Der blev gennemsnitligt ikke drukket megen alkohol på vores togt, men en gang i mellem så fik vi nogle gode “sun-downere”. Skål :-)

IMG_2109

I Taiohae mødte vi besætningen fra det danske skib, Havana. Vi kan forstå, at Danmark er blevet ramt af en landeplage omhandlende det gode skib, Havana, og ikke mindst kaptajnen og dennes lillebror. Både Emil og Theis samt deres besætning (Lars, Nønne, Anita, Katrine og Anna) skulle vise sig at være nogle fantastisk søde mennesker, som vi kom til at få flere rigtige gode og sjove oplevelser med. Det var sjovt og forfriskende at møde nogle andre menneske, som man rent faktisk kunne tale dansk med. Vi besluttede os derfor at invitere dem over til “sun-downere” på Orbit. Som det kan ses, så var det lige før, at det gode skib, Orbit, blev en anelse “over-crowded” :-)

IMG_2110IMG_5205

Der gik overraskende kort tid, før alle var i dyb samtale med hinanden. Pludselig blev en drink til flere drinks.

SAM_3690 IMG_5224

Tilfældigvis var det så heldigt, at årets helt store fest/festival på Nuku Hiva blev afholdt den dag, hvor vi mødte besætningen fra Havana. Da der som tidligere nævnt var lidt trangt på Orbit blev denne festival det perfekte sted at fortsætte festen. Det var ikke Roskilde- eller Skanderborgfestival standard, men det var en glimrende erstatning. Det var også alletiders mulighed for at se de lokale give den gas :-)

IMG_5217 IMG_5216 IMG_5215 IMG_5210 IMG_5209

Vi må nok erkende, at der gik bajer i den, og festen varede til godt ud på natten. Dagen efter var knap så sjov, men det er jo hverken første eller sidste gang det sker :-)

 

 

Tilbage til Nuku Hiva

 

Efter at have nydt Ua Pou var vi nødt til at forlade den smukke ø for at sejle tilbage til Nuku Hiva for at få genforsynet, inden vores lange sejlads på 1000 km til Tuamotu-øgruppen. Vi manglede også stadig at se en af Nuku Hivas allersmukkeste bugt, kaldet Daniels Bay. Sidst men ikke mindst skulle vores næstkommanderende, den gode Anne Sofie, have en tatovering i Taiohae (største by på Nuku Hiva). Dette indlæg er dedikeret til Daniels Bay, og nedenstående billeder er derfra.

DSC_1180

Daniels Bays skønhed var ikke kun kendt af os. En håndfuld andre både havde også fundet vej til den smukke bugt.

IMG_7010

Alle undtagen Ken og jeg besluttede sig for at lave en opdagelses-ekspedition ind i det fantastiske landskab for at udforske naturen og finde nogle lokale frugtsælgere. Det endte ud i en fantastisk vandretur, hvor mange af de allerbedste naturbilleder blev taget (se indlæg: En hyldest til Marquesas-øerne).

IMG_2030

Ikke lige stedet man regner med at finde en telefonboks :-)

DSC_1208

Selv ude midt i den mest øde og rå natur fandtes der nogle få lokale. Her var det muligt at købe nyhøstet frugt til billige penge.

IMG_6675 IMG_6677 IMG_6681IMG_6677 IMG_6681

Køb bananer – køb bananer – køb bananer her hos mig :-)

DSC_1159

Skal der bygges stenvarder, så skal det i hvert fald ikke være for nemt.

DSC_1171DSC_1167

Ingeniør-holdet er stolte af deres indsats :-) Der blev gået til den for at få oplevelserne og komme til de flotteste og mest øde steder. Nedenstående billeder bekræfter den indsats, der blev ydet for at få lige netop de billeder og den oplevelse, som man sent vil glemme.

DSC_1203DSC_1241   DSC_1092DSC_0927  IMG_7007 IMG_6953IMG_6959 IMG_7020IMG_6933DSC_0933

Find Holger :-)

DSC_1202

Vores gode tysker, Andreas, var ikke specielt imponeret af sine næsten nye vandrestøvler.

 

Oplevelse på oplevelse på oplevelse

IMG_6739

Så fik vi overstået indkøbene og turen gik straks videre til de øde bugter på Nuku Hiva.

IMG_1962

En god bog, fantastisk natur, havet lige under sig og vinden i håret. Opskriften på en nydelsesferie, hvis man hedder Jannie :-)

Skærmbillede 2014-05-19 kl. 05.32.47

Her er min opskrift på legeferie. Fridykning sammen med Aksel, som var lige så stort legebarn som mig. Her forsøger vi at danse om juletræet på 6-7 m dybde.

Skærmbillede 2014-05-15 kl. 19.07.28

Scorpionfish. Flot men dødelig. Man skal holde fingrene fra dens giftige pigge.

IMG_6696

Mine tanker faldt på den scene i Independence Day, hvor rumskibene først ankommer til jordens atmosfære.

Skærmbillede 2014-05-12 kl. 05.08.09

Kæmpe Marble-ray.

Skærmbillede 2014-05-12 kl. 05.12.10

Eagle-ray

Skærmbillede 2014-06-03 kl. 03.09.07

Manta-ray

DSC_0905

Som nævnt i sidste indlæg (indkøb og hammerhajer) så kræsede tøserne for os. Her tryller Chalotte (mest kendt på togtet som Cirke-lotte :-) ) med pandekagedej.

DSC_0954

Ja billedet taler vel for sig selv :-)

DSC_0957

Når man har en marine-biolog (Magnus) med om bord, skal alt undervandsliv studeres på helt nær hold.

DSC_0966

Orbit og Cirke-lotte i harmoni med hinanden :-)

DSC_0967

Dagens undervandsfilm og billeder gennemgås af Aksel og Anne Sofie.

DSC_0996

Gutterne på Orbit og Anne Sofie tog på nat-undervandsjagt for at jage disse krabater. Der gik totalt urmenneske og jagtinstinkt i os, og vi havde en virkelig sjov oplevelse sammen. Vi fangede 4 stk. languster, men måtte sætte den ene fri, da den var med rogn. Her er en af de 3 uheldige i levende live.

IMG_1995

Her lakker det i den grad mod enden.

IMG_1996

Her ligger vel for nogle hundrede kroner på en dansk restaurant.

DSC_1037

Slutresultatet efter en omgang på grillen og en skvat hjemmelavet hvidløgssmør. Damn det smagte godt :-)

IMG_2001

Jeg var så fascineret af at grille languster, at jeg tænkte, at jeg lige ville forsøge at grille mig  selv også. En god dynning spillede mig et pus, og jeg fik overbalance og lagde min venstre underarm på grillen. Det viste sig at være en rigtig dårlig ide at grille sig selv. Jeg endte ud med en temmelig stor forbrænding, som der selvfølgelig gik betændelse i efter et par dage. Som nævnt tidligere, så er hygiejne noget andet på et skib midt i Stillehavet. Jeg sender mange kærlige tanker til min læge i Dk, som var så forudseende at udskrive noget penicillin mod hudbetændelse til os, inden vi startede rejsen :-)

DSC_1060

Hajer, brandsår og giftige fisk kan jeg håndtere, men rå løg tog sgu pusten fra mig. De var ekstremt stærke, og i et lille køkken måtte der hjælpemidler i brug for at klare udskæringen af rå løg :-)

Skærmbillede 2014-07-07 kl. 23.59.02 Skærmbillede 2014-07-08 kl. 00.02.13 Skærmbillede 2014-07-08 kl. 10.20.03 Skærmbillede 2014-07-08 kl. 10.21.23 Skærmbillede 2014-07-08 kl. 10.22.42 Skærmbillede 2014-07-08 kl. 10.23.39  Skærmbillede 2014-07-08 kl. 10.19.04Skærmbillede 2014-07-08 kl. 10.25.40

De fleste oplevelser på vores tur var heldigvis noget, vi oplevede i fællesskab, men jeg havde en sjælden “single-oplevelse”, som jeg tror, at jeg vil huske resten af mit liv, som noget helt specielt og unikt. Jeg havde valgt at hoppe i bølgen blå alene med mit undervandskamera og snorkeludstyr. På min tur mødte jeg 6 manta-rays, som besluttede sig for at spise og cirkle omkring mig i ca. 1 1/2 time. De kom så tæt på, at jeg kunne røre dem, og det var kun kulden og et batteri-tømt kamera, der fik mig til at forlade mine 6 nye legekammerater.

 

 

Indkøb og hammerhajer

Så blev det tid til genforsyninger, hvorfor vi lagde kursen mod Nuku Hiva, som er den største ø i Marquesas-øgruppen. Vi brugte en del dage på at sejle rundt til nogle fantastiske bugte på Nuku Hiva (se senere indlæg), men også øens største by, Taiohae, blev besøgt over flere omgange af hensyn til genforsyning af diverse varer. Her er første etape af vores eventyr på Nuku Hiva :-)

IMG_6767

En af de sjældne stunder, hvor vi nødt til at tage en regnjakke på. Normal beklædning for os på båden var for mænd = underbukser og for kvinder = bikini. Det var meget befriende at være så uafhængig af tøj. Det blev helt mærkeligt at skulle have shorts og t-shirt på, når vi var nødt til at gå i havn for at genforsyne.

IMG_0125 IMG_0124

Det lokale frugtmarked. Vi har måtte konstatere, at det virkelig er luksus, at vi i Danmark har store dejlige supermarkeder med lange åbningstider. Ofte oplevede vi, at der var varegrupper (mælk, æg, kød, havregryn osv.), som var helt udsolgt (eller simpelthen ikke kunne fås). Først når forsyningsskibet kom til øen, kunne man være heldig at få fingrene i disse varer. Jeg skal dog være den første til her at nævne, at vi på ingen måde led nød :-) Især de dejlige tøser ombord på Orbit havde en fantastisk evne til at få kreeret de lækreste ting ud af de madvarer, vi kunne få.

IMG_0126

Vores indkøb placeret ved vores faste tilholdssted i Taiohae. Denne lille snackbar var stort set det eneste sted under hele vores 2 måneders rejse, hvor man kunne få internet, der bare virkede en lille smule. Her var et virvar af sejlere med alverdens fancy IT-udstyr. Det var sjovt at se, hvordan folk på skift sad og rev håret ud hovedet over den manglende internetforbindelse. Vi erkender også, at det kan være noget frustrerende at skulle bruge 2 timer på at komme på sin internet-bank for at ordne tvungne pengesager. Sådan er livet på disse øer, og tempoet var et helt andet. Det virkede meget som om, at befolkningen tog en dag af gangen.  Det kan være godt og skidt. Vi skal ikke dømme, men vi konstaterede, at det i længden ikke ville være noget for os.

IMG_0123 IMG_0119

Det var ikke usædvanligt at se især mænd sidde i grupper og hygge, spille musik og synge. Det var super hyggeligt, men man fik også fornemmelsen af, at de ikke havde så meget andet at tage sig til.

IMG_5138

Vi havde ikke nogen skibshund på Orbit, men dette lille firben gemte sig på skibet under hele vores togt. Her er det en af de sjældne gange, hvor det valgte at gøre os selskab :-)

Skærmbillede 2014-05-11 kl. 05.54.59 Skærmbillede 2014-05-11 kl. 00.59.19 Skærmbillede 2014-05-11 kl. 01.15.00

Ved indsejlingen til den bugt, hvor Taiohei lå i, var der et perfekt dykkerspot. Her holdte en flok hammerhajer til. Hammerhajerne var ikke sky og cirklede omkring på bunden, hvilket gav os omkring 25-30 minutter til at studere de fantastiske dyr på helt tæt hold, inden vi var nødt til at stige op fra de ca. 30 m dybde.

Skærmbillede 2014-05-11 kl. 01.20.59

Vores selvopfundne undervands-signal for hammerhajer :-)

Skærmbillede 2014-05-11 kl. 01.23.00

Ikke et af de værste dyk :-) :-) :-)

DSC_1189

Har vi nævnt, at vi spiste godt :-) Muslinger, hvidløgsbrød, friturestegte rødbeder, fiskesovs og spinatsalat. AMME NAMME NAM