Kategoriarkiv: Xian

Hovedattraktionen for os i Xian, og grunden til at vi tog dertil i første omgang, var den sagnomspundne Terracotta Hær.

IMG_4011

Fulde af forventning kæmpede vi os igennem det enorme “Tivoli-land”, der var bygget op rundt om museet. Til stor ros for museet skal nævnes, at de havde bygget en lukket flot og rolig park rundt hele vejen rundt om museet, således man lige kunne nå at dulme nerverne efter de ufatteligt mange forespørgsler om ville købe et eller andet skrammel :-)

IMG_4015

Terracotta Hæren må siges at være virkelig spektakulær og imponerende. Den blev opdaget ved et tilfælde i 1974, da nogle bønder ville grave en brønd.  Hæren blev oprindeligt lavet til at beskytte en kejsers gravplads. Der findes ingen historiske beretninger om, at Terracotta Hæren nogensinde er blevet lavet, og den generelle teori er, at det vist aldrig var meningen, at den skulle findes. Hæren har været begravet i over 2200 år uden at nogen vidste, at den eksisterede.

IMG_4071

Her er en model af hæren. Der er over 8000 soldater, 700 heste og 130 chariots (krigsvogne trukket af heste). Det er virkelig vildt at tænke på, at man har brugt så ufatteligt mange ressourcer på at bygge denne hær til et gravkammer og så dække hele skidtet til med jord, og ikke nævne det nogen steder.

IMG_4013 IMG_4019 IMG_4074 IMG_4014

Som det kan ses af ovenstående billeder, så var der virkeligt gjort noget ud af disse figurer. Detaljerne er fantastiske, og man må imponeres over datidens skulptører.

IMG_4025IMG_4037IMG_4067 IMG_4036

Detaljerne i ansigterne er så fine og forskellige, at man mener, at rigtige personer har stået model til hver enkelt figur.

IMG_4043  IMG_4060 IMG_4057 IMG_4070IMG_4032

Vi var nu også temmeligt imponerede over nutidens arkæologer. De har gennem de sidste mange år stået for udgravningen og samlingen af det enorme puslespil, som Terrocotta Hæren er. Efter 2200 år i jorden, så var der ikke mange hele stykker af figurerne tilbage. Alle stykker er efterfølgende gravet ud, registreret og limet på de rigtige steder.

IMG_4050

Efter godt 3 timer og en ordentlig røvfuld billeder senere var det tid til at forlade museet og sætte sig mentalt op til at skulle gennem cirkuset udenfor. Som de erfarne “Tivoli-lands flygtninge” vi var, lykkedes det os heldigvis at finde en alternativ rute og komme nemt og smertefrit ud til vores taxi :-)

IMG_0659

Billedet siger alt. Endnu en forrygende dag lakker mod enden :-)

 

Et bombardement af sanserne

I forbindelse med vores udforskning af Xian måtte vi også lige forbi det muslimske kvarter. En lille enklave midt i byen, som bød på et væld af mennesker, små gadekøkkener, butikker med salg af alverdens krydderier, kager, nødder, tingel-tangel osv. Det var i særdeleshed et bombardement af sanserne, og kameraet blev ivrigt brugt på turen rundt i de små labyrintlignende gader.

IMG_3935IMG_3967IMG_3930IMG_3962IMG_3963IMG_3918IMG_3931

Alle steder spiste folk sig ivrigt igennem gaderne.

IMG_3934

Salg af diverse farvestrålende håndværk til at bryde madtemaet.

IMG_3925

Der var i sandhed en overflod af mad i alle afskygninger. Men mad på spyd var et hit. Her grøntsager på spyd.

IMG_3940

Og vagtelæg på spyd.

IMG_3947

Og så lidt blæksprutte på spyd.

IMG_3956

En for stor fristelse for lillebror :-)

IMG_3920

For ikke at nævne kage på spyd.

IMG_3938

Og selvfølgelig kød på spyd :-)

IMG_3969

Denne bod handlede tilsyneladende med spyfluekød :-) Der var i hvert fald så mange fluer i/på kødet, at det til tider var svært at se det rigtige kød. Gad vide om hun nogensinde fik solgt nogle af sine varer. I vores øjne kunne synet og ikke mindst lugten tage appetitten fra selv den mest sultne person :-)

IMG_4009

Jeg fik en snak med en kineser om de kinesiske skrifttegn, som her blev udført som kalligrafi – en gammel kunstart i Kina, som stadig har meget høj status. Han forklarede, at det tog et helt liv at blive en mester i såvel de kinesiske skrifttegn, eftersom der er over 10.000 forskellige tegn, som at udføre fornem kalligrafi med de bløde pensler, der anvendes.

IMG_3977

Vi sluttede vores rundtur af med nogle kolde i en lille kreativ café, hvor ejeren ikke selv solgte øl, men hun tilbød os at benytte sin café og så kunne vi købe øl hos nabokøbmanden. Fin stil :-)

 

Nyt møder gammelt

Efter nogle fantastiske dage i Beijing gik turen videre i vores ambitiøse program. Vi fløj videre til byen, Xian, en by med godt 8 millioner indbyggere. Her ankom vi sidst på aftenen, og straks meldte første store problemstilling sig. HVOR SKAL VI SPISE :-)

IMG_0179IMG_0178

På trods af at være en millionby, så er det faktisk virkeligt svært at finde et sted at spise efter kl. 2100. De kinesiske køkkener har tradition for at lukke tidligt. Det lod vi os dog ikke standse af, og en større eftersøgning blev sat i gang. Ved et tilfælde fik vi kigget ind i en mere eller mindre skummelt udseende butiksviadukt. Denne viadukt førte til et indendørs madbutikcenter med mange små køkkener og restauranter. De fleste var ved at lukke, men en enkelt restaurant så ud som om, at den ikke havde tænkt sig at lukke foreløbig, og vi kastede os straks ind i restauranten og fik et hyggeligt bord. Igen var maden sublim. Som altid skal man gå derhen, hvor de lokale spiser, hvilket denne restaurant var et klart eksempel på. Man skulle lige vende sig til, at folk spyttede på gulvet og røg indenfor i restauranten, men sådan er det i Kina, og sådanne oplevelser er jo også en del af at rejse i et fremmed land.

IMG_3907 IMG_0180

Nyt møder gammelt

IMG_3911 IMG_3987

Nyt møder gammelt :-)

IMG_4007 IMG_3979

Nyt møder gammelt.

IMG_3997

Vi besluttede os for at besøge denne lille park og pagode i midten af Xian. Det var som at træde ind i en tidslomme med ro og sjælefred.

IMG_4006

En sjov klatretur som ikke i sig selv var særligt anstrengende men efterhånden som man kom op i højderne blev etagerne mindre og mindre, og en stor europæer som mig måtte helt ned på knæ og kravle de sidste etager op til toppen for til sidst at kunne stikke hovedet ud gennem denne lille lem :-)

IMG_4004

Udsigten var super kun skæmmet af den megen forurening, som er et kæmpe problem i Kina.

IMG_4001IMG_3994

Som Jannie så ofte påpeger, så er jeg nogengange som en lille knægt. I dette tilfælde var det i hvert fald helt rigtigt. Knægten på billedet og jeg var lige fascineret af de mange mange fisk i parkens sø :-)