Kategoriarkiv: Manaslu

IMG_5285IMG_1214

Halvvejs gennem trekket var vi nået op i ca. 3800 m højde, og efteråret viste sig fra sin smukkeste side.

IMG_5239 IMG_1213

Der blev holdt mange “nydelses-pauser”. Vi lærte hurtigt at sende vores guide i forvejen, så han ikke hele tiden skulle standse op, når vi ville nyde naturen. Vi tror, at han var meget tilfreds med denne ordning :-)

IMG_1239

Ud over flere forskellige abe-arter så vi også de meget sky murmeldyr. Det krævede en del tålmodighed og stilhed at få de små gnavere ud af deres huller.

IMG_1220 IMG_1242

Hver eneste gang der var mulighed for det, stak vi af fra guide og trekkingsti for at bestige en bjergside og nyde naturen i al sin skønhed.

IMG_1249

Overnatning i snevejr i 4400 m højde. Det var helt forfriskende og hyggeligt med en overnatning i telt frem for de sædvanlige tehuse.

IMG_1250

Der var ikke meget at lave i snevejr i 4400 m højde andet end at sidde i spisehallen og hygge med varm te og terningspil. Der var super hyggelig stemning om end en anelse koldt. Alt varmt tøj blev taget i brug for at holde varmen.

IMG_1255

Så kom dagen, hvor vi skulle “Over the top”. Et pas i 5200 m skulle passeres. Først skulle vi lige vandre/klatre 800 højdemeter op til passet for derefter at vandre/kravle 1700 højdemeter ned til det nye sted, hvor vi skulle overnatte. En laaaaang dag ventede forude. Vi startede kl. 0400 om morgenen for at være sikre på at nå dagens mål, inden det blev mørkt om aftenen.

IMG_5272 IMG_1284

Landskabet var nu totalt goldt og sneklædt. Heldigvis var der ikke faldet så meget sne dagen før, så stien var god og fremkommelig. Man fik virkelig testet, hvor mange røde blodlegemer, man havde i kroppen. Når man går i 5 km højde kan 100 m vandring føles som en marathon :-) Kæmpe respekt for de mennesker, som bestiger de høje bjerge rundt omkring i verden.

IMG_1291 IMG_1282 IMG_1275

Efter en drøj opstigning kom vi glade og ved rigtig godt mod op til passet i 5200 m højde. Som det ses af billederne, var vejrguderne med os, og udsigten var simpelthen “breathtaking”.

IMG_1288

Udsigten fra passet bød blandt andet på bjergtoppe som Annapurna II og andre kæmpe bjerge over 7500 m.

IMG_1298

Allerede kl. 14 var dagens mål i sigte, og vores hurtighed blev belønnet med en fantastisk udsigt over Manaslus vestlige bjergskråninger.

IMG_1299

Efter alle vores anstregelser med at komme op over passet og ned igen belønnede vores guide os med turens absolut bedste tehus. Dette lille “Pippi-hus” lå simpelthen fantastisk, og det var totalt luksus i forhold til vores tidligere tehus-ophold.

IMG_5275 IMG_5290 IMG_5299

Et udklip af nogle af alle de fantastiske mennesker, som vi mødte undervejs på vores trek.

IMG_1301

Som nogen af jer nok ved, så blev Nepal ramt af den værste storm i over 50 år. Det gik desværre hårdt ud over en masse trekkere. Vi var selv lige i centrum af stormen, men heldigvis var vi nået ned i ca. 1300 m højde. For os udmøntede stormen sig i 36 timers hardcore regnvejr, som gav selv det bedste regntøj kamp til stregen.

IMG_1302

Alt var vådt, men det skulle nu ikke smørre smilet af vores læber :-)

IMG_5311

Efter en lang og vååååååd vandredag blev vi indlogeret i et skrammelskur med så store revner i væggene, at vi var i tvivl om, hvorvidt vi kunne holde stormen og regnen ude af vores skur. Det havde nu nok ikke gjort den store forskel, da vi fandt ud af, at vores “vandtætte” vandretasker alligevel ikke var helt vandtætte, og at det meste af vores tøj og soveposer var mere eller mindre gennemblødte :-)

IMG_5312 IMG_5293

 

Afslutningen på trekkingturen blev også et tårevædet farvel til Jannies gamle vandrestøvler og mine “hyggebukser”. Vi siger tak for mange gode år og hyggelige stunder :-)

 

Mountain of the spirit

Efter 5 lange vandredage med masser af kilometer i fødderne nåede vi til en lille landsby i 3550 m højde. Her var synet, der mødte os, da vi endelig fik kæmpet os op ad den stejle bjergsti til byen.

IMG_5117

Manaslu (Mountain of the spirit) i al sin magt i solnedgangen. Selv når man står helt oppe i 3550 m, så er et bjerg på 8156m meget meget majestætisk.

IMG_5165

Manaslu blev ikke mindre majestætisk i morgendagslyset. Bygningen nederst til højre var områdets helt store tibetanske tempel og buddhistskole for børn. Efterhånden som vi kom højere op i landskabet og tættere på Tibet, så skiftede lokalbefolkningen udseende fra det typiske “indiske-udseende” til det typiske “kinesiske-udseende”.

IMG_5167

Udsigten fra vores skur. Desværre havde vi ikke en af de flotte hytter på billedet, men vi var på dette tidspunkt så vant til at sove i helt primitive, beskidte skure, at vi bare var glade, hvis lagenet ikke var alt for beskidt :-)

IMG_5214

Vores skur i al sin pragt :-)

IMG_5186

Vores guide fik tryllet os helt eksklusivt ind i det hellige religiøse centrum. Vi fik oven i købet lov til at gå rundt alene inde i templet og tage billeder. Det var super spændende og anderledes.

IMG_5176

Vi havde nogle virkeligt sjove møder med de buddhistiske børn, som gik på skolen. De var meget interesserede i at sludre, og de stillede gerne op til lidt fotosessioner :-) Selv helt her ude i naturen havde teknologien ramt ungdommen, og de ville rigtig gerne have taget billeder med deres mobiltelefon sammen med os. For dem var vi sikkert også lige så fremmede og eksotiske, som de var for os.

IMG_1173

Vores yndlingsdrik, ginger-lemon te, blev nydt i skuret. Der skal noget til at holde en varm i 3550 m højde, hvor nattemperaturerne nemt gik til -5 grader.

IMG_1129

Intet problem at holde sig varm, når solen skinner :-)

IMG_5258

Da vi over de næste dage skulle op i 4-5 km højde, havde vi en højdetilvænningsdag i 3550 m. Dvs. ingen målrettet vandring til et nyt overnatningssted. Vi valgte at bruge “hvile-dagen” til at vandre væk fra stierne og ud i den rå natur. Vejret var fantastisk, efterårsfarverne ligeså, og vi havde hele skidtet helt for os selv :-)

IMG_1177 IMG_1196 IMG_5264

Da skyerne ofte samler sig om bjergtoppene i løbet af formiddagen, så stod vi tidligt op og klatrede op til denne helt fantastiske bjergsø. Som det kan ses af billederne, så var det hele umagen værd :-)

IMG_1145 IMG_1154

Vi var så vilde med denne sø, udsigten og de smukke omgivelser, at vi blev der hele dagen. Bare dase på tæppet og nyde hinanden. Fantastisk.

IMG_1209 IMG_5219

Fra søen havde vi udsigt til 3 kæmpe gletchere. Vi var endda så heldige at se en af dem kælve.

IMG_1201

To our Polish friends: Thank you for some fantastic company and once again thank you for saving Jannie’s boot with duck-tape :-) We hope the rest of your journey was as fantastic as the one we shared with you.

IMG_5196

Vi havde svært ved at forlade netop dette område, men der stadig masser af nye udfordringer på programmet, og vi vil altid huske de skønne dage, vi havde ved denne lille landsby.

IMG_5204

Denne lokale kvinde blev så sur på vores guide over, at han tog et billede af hende, at hun stak hænderne ned i hans bukselommer for at tage penge fra ham. Det havde vi lidt sjov ud af, da vores guide jo var nepaleser lige som hende selv :-)

IMG_5202

Der var så mange skønne unger over det hele. Man skulle lige vænne sig til, at omsorgen for disse børn ikke havde den samme standard, som vi er vant til. De var nu altid glade, og sådan er livet på landet bare i Nepal.

IMG_5104

 

 

Himalaya here we come…

Hele formålet med Nepal turen var at komme ud i de gigantiske Himalaya bjerge. Vi havde som sagt besluttet os for at vandre Manaslu Circuit ruten, som er meget mindre kendt end både Annapurna ruterne samt selvfølgelig de meget populære og mere befærdede Mount Everest ruter. Da vi gerne ville undgå at gå i hælene på andre trekkere, faldt valget derfor på Manaslu.

IMG_1081IMG_1085

Køreturen fra Kathmandu til Arughat, som er trekkets startsted, var en oplevelse for sig. Den sidste del af køreturen foregik på “bumpy road”, som ikke er nogen hindring for lokaltrafikken. Vi blev hurtigt pænt glade for vores jeep.

IMG_1099

Den skulle dog også vise sig at få lidt problemer undervejs. Men ikke noget der skulle slå vores chauffør ud af kurs.

IMG_1086 IMG_1088

Vores første bekendtskab med den nepalesiske ret Dal Bat (ris, karry, kartofler og linsesovs med tilhørende pickles on the side (stærk chili chutney) gjorde vi os undervejs til trekkets startsted. Dal Bat skulle vise sig at blive en hofret på trekket.

IMG_4833

Trekket på 15 dage må kun gøres med lokal guide, og vores lokale operatør syntes også, vi skulle have en bærer med, så Chanda og Kut-Bazar (hurtigt omdøbt til Kurt) blev vores nye bedste venner.

IMG_4829

Så gik starten. Trekket startede i 850 meters højde og bevægede sig gradvist opad. De første dage gik gennem mindre landsbyer, rismarker, grønklædte bjerge og rislende floder. En blid begyndelse men stadig med 6-7 timers vandring pr. dag.

IMG_4835

Mand sælger naturligt farvet pudder til at lave “tilaka” med (prikken hinduerne bærer i panden).

IMG_4836

I landsbyerne blev der solgt alverdens krydderier, og der var en skøn duft af karry, chili, spidskommen og andet godt.

IMG_4844 IMG_4865

Vejret viste sig fra sin bedste side, og landskabet gjorde virkelig det samme.

IMG_4877

Vi var meget i tvivl om, hvorvidt vi skulle vælge telt eller tehuse, da vi bestilte vores trek. Valget faldt dog på tehusene. De skulle vise sig at være meget basic. Der var mest af alt tale om skure – enten i mursten eller træ. Her ses et af de bedre af slagsen.

IMG_4958 IMG_4984 IMG_4929

Naturen var ganske enkelt fantastisk.

IMG_4917IMG_4848

Og nepalerserne fantastiske mennesker.

IMG_4889

I løbet af de første vandredage røg vi ind i nepals årlige Dashain festival, hvor man bl.a. ofrer dyr. På denne dag var det blevet gedens tur. Morten så hele ceremonien udført, hvorimod jeg lige måtte vende hovedet den anden vej, da geden fik kappet hovedet af.

IMG_4828

Og så blev der ellers solgt gedekød i stor stil.

IMG_4996 IMG_4999 IMG_5004

Som dagene gik blev naturen mere og mere vild og bjergene højere og højere. Vi var helt kåde, da vi kunne skimte de første sneklædte giganter forude. Dette bjerg hed Ganesh Himal (7118 m), og var det første bjerg over 7 km, nogen af os nogensinde havde set.

IMG_5014IMG_5022IMG_5015

Oktober er bare skøn i Himalaya.

IMG_5018

Strisseren inspicerer den lokale marihuana .

IMG_5019 IMG_5020

Pauser, fodluftning og kolde drikkevarer undervejs – aaaahhhh.